Inici

1998-2015 CABANYAL PORTES OBERTES. CULTURA I CIUTADANIA


Cabanyal Ports Obertes, va realitzar la seua primera edició al desembre de 1998 i es va celebrar anualment fins 2014, amb un total de quinze edicions. Proposat per un grup d’artistes residents en el barri a la Plataforma Salvem el Cabanyal amb l’objectiu de visibilizar la problemàtica urbanística i social, generada pels plans de l’equip de govern de l’Ajuntament de València, que en 1998 van proposar un pla urbanístic que prolongava una avinguda de la ciutat i derrocava més de 1600 vivendes enclavades en el nucli històric del Cabanyal, declarat i protegit com Bé d’Interés Cultural.

La proposta va ser organitzar un esdeveniment artístic utilitzant el barri com a espai d’exposició, els seus carrers i especialment les cases dels veïns que estigueren disposats durant un temps a obrir les portes de les seues llars per a exposar les intervencions dels artistes al públic i al temps donar a conéixer la seua casa, la seua història, la seua forma de vida i l’enorme valor patrimonial del barri que l’ajuntament es disposava a destruir a través d’aquest pla urbanístic.

Encara que hui en dia ens pareix impensable la imposició de plans urbanístics que destruïsquen el patrimoni cultural declarat i protegit com a tal, este pla de l’ajuntament es va mantindre en peu des de 1998 fins a 2014, a pesar d’una gran oposició ciutadana encarnada en la Plataforma Salvem El Cabanyal. Finalment en 2014 el pla va ser declarat com a espoli del patrimoni històric pel Ministeri de Cultura i les autoritats judicials van impedir la seua execució.

Segons van ser succeint-se les edicions de Cabanyal Ports Obertes vam ser conscients que a més de l’objectiu inicial de donar a conéixer la dramàtica situació que travessava el Cabanyal i els seus habitants, Ports Obertes i la Plataforma Salvem El Cabanyal havien contribuït a la consolidació d’un moviment ciutadà de resistència, acompanyant als veïns afectats en els moments més difícils, incrementant la seua capacitat de resilencia, convertint-los en protagonistes i gestors de l’esdeveniment, i proporcionant una intensa experiència vital que ens acompanyarà per sempre en el temps.

Cabanyal Portes Obertes va ser un immens esdeveniment artístic reivindicatiu que només va poder realitzar-se amb el suport i participació d’un gran grup de veïns i veïnes que van cedir les seues cases i van posar la seua energia a dur a terme  cadascuna de les edicions; amb la col·laboració generosa de centenars d’artistes que van posar les seues obres, el seu temps  i la seua creativitat; i amb els milers de ciutadans que ens van mostrar la seua solidaritat assistint com a públic a cadascuna de les edicions que organitzem. Tots ells han fet possible Cabanyal Portes Obertes i a tots ells els estarem sempre agraïts.

Emilio Martínez

València. Abril 2020


El següent text es va publicar el 2001, a la pàgina web de Cabanyal Portes Obertes:

¿Que es?

Cabanyal Portes Obertes, proyecto de intervenciones artísticas, surge frente a la grave amenaza para la supervivencia del barrio del Cabanyal de Valencia que suponen los planes urbanísticos del Ayuntamiento de la ciudad.
 

¿Quien organiza?

Portes Obertes está organizado por un amplio colectivo de artistas agrupados en la Plataforma Salvem el Cabanyal-Canyamelar, comprometidos e implicados con la lucha social que se desarrolla en este barrio
 

¿Quien participa?

Este es un proyecto de convocatoria abierta, a todos aquellos artistas que quieran manifestarse ante el abuso de poder y las prácticas antidemocráticas que conlleva la especulación inmobiliaria que se esta desarrollando en nuestras ciudades y en estos momentos en el barrio del Cabanyal,  como resultado de las prácticas neoliberales en las sociedades actuales. En cada una de las ediciones anteriores de Portes Obertes se han realizado entre 160 y 200 proyectos de artes plásticas, música, fotografía, vídeo, performance, teatro y danza.
 

¿Donde se realiza?

En las calles del barrio, en los tres teatros que existen actualmente en el Cabanyal, y especialmente en las casas particulares de los vecinos que abren sus puertas al público que asiste a estas jornadas.
 

¿Como se financia?

Este es un proyecto autogestionado, voluntario, espontáneo, financiado por los propios vecinos, los pequeños comerciantes del barrio, los artistas, cada uno aportando aquello que dispone, sus casas, su tiempo, su trabajo.