2009, XI Edició. Les cases del Cabanyal. Maneres de Viure

La Plataforma Salvem el Cabanyal  inaugura, el  26  de novembre de 2009, l’onzena edició de Cabanyal Portes Obertes. Després d’onze anys de resistència davant de la planificada destrucció del barri per mitjà de l’execució d’un projecte municipal huitcentista, la mostra coincideix en esta ocasió amb la celebració del centenari d’un dels edificis més emblemàtics del barri del Cabanyal: la Llotja de Pescadors.

          El fet de poder celebrar el centenari de la Llotja de Pescadors, onze anys després que l’Ajuntament de València decidira fer-la desaparéixer, significa per a la Plataforma un motiu de satisfacció i esperança en l’èxit del seu objectiu: evitar l’espoli del patrimoni historicoartístic. Celebrem amb alegria este centenari, que no haguera sigut possible sense la participació ciutadana, sense la resistència d’un col·lectiu ciutadà, l’objectiu del qual ha sigut i és la defensa del conjunt històric del barri del Cabanyal, declarat com a Bé d’Interés Cultural: patrimoni de tots.

          Hem volgut ampliar el merescut homenatge a la Llotja i estendre’l a totes les cases del Cabanyal. Per a això, en esta edició de Portes Obertes, la Plataforma ha organitzat una exposició on es podran veure per primera vegada els plànols de moltes de les cases del barri. Plànols procedents de l’arxiu dels arquitectes Àngel Romaní i  Víctor Gosálvez (fill del constructor de la Llotja i, en el seu moment, degà del Col·legi d’Arquitectes), que van construir en la primera meitat del segle XX moltes de les cases del Cabanyal. En l’arxiu, ben conservat pel nét d’Àngel Romaní, el també arquitecte Sandro Pons Romaní, figuren els projectes originals de moltes de les cases que encara embelleixen els carrers del Cabanyal. Cases centenàries, que continuen vives i que alberguen els nous somnis de la gent que les habita. Per això, en esta edició de Portes Obertes també volem mostrar l’altra cara del barri: les possibilitats per a la vida contemporània que ofereix l’interior d’estes cases.

          La primera cosa que fa evident l’interior de les cases del Cabanyal és la diversitat de maneres de viure: una de les principals característiques de la societat plural actual, que s’oposa a l’universalisme dogmàtic que vol imposar una única escala de valors. En els seus interiors, el gust pel llenguatge d’avantguarda o la preferència de l’eclèctic “vintage”, conviuen en un mateix espai amb la mateixa harmonia que en l’espai públic es produeixen les relacions veïnals entre les persones, de gran diversitat social, que ha triat viure al Cabanyal.

Amb la selecció d’imatges incloses en el catàleg, es posa de manifest el canvi experimentat per la família tradicional, que ha donat lloc a programes domèstics molt més flexibles, la qual cosa ha permés traure partit, no sols a  les cases senyorials del barri sinó també a les situades en els estrets solars que caracteritzen la parcel·lació més xicoteta, hereua de l’original que ocupaven les barraques.

          En mostrar els interiors de les cases del barri, la Plataforma Salvem el Cabanyal, es reafirma en l’èxit del seu objectiu: els somnis de futur ja habiten al Cabanyal.

          Per a poder mostrar les maneres de viure que hui tenim els habitants del Cabanyal, s’ha convidat els fotògrafs Enrique Algarra, Mariela Apolonio, José Azcárraga, Noé Bermejo, Mira Bernabeu, Enrique Carrazoni, Amparo Cervero, Rafael Garay, Javier Lasen, José Más, Jose Vicente Monzó, Juan Peiró, José Vicente Rodríguez, Carlos Solís i Ester Torá. Les imatges d’estos fotògrafs mostren universos privats, espais que reflecteixen qui els habita i el benestar que senten vivint al Cabanyal.

          Organitzar la mostra d’enguany ha estat tot un repte. La Plataforma Salvem el Cabanyal va sol·licitar a la Marina Auxiliant la cessió de l’antiga “fàbrica de gel”, coneguda hui en dia com Talleres Sandol. Habilitar este espai industrial com a expositiu ha comportat un gran esforç de transformació, però també un procés creatiu i imaginatiu, que han fet molts veïns i veïnes del barri. El resultat del nostre treball és una atractiva exposició que volem compartir amb tots vosaltres.

La resistència per la preservació del nostre patrimoni històric continua.

galeria fabrica de gel
textos
catateg
galeria cases del Cabanyal
galeria expo
programa
Arxiu dels arquitectes Àngel Romaní i  Víctor Gosálvez
fitxa tècnica